Wat is het verschil tussen CMYK, RGB, PMS, HEX & RAL?

204-0113 vormelementen-01.png

Vraag een ontwerper

Als je het aan één van onze ontwerpers vraagt is het verschil snel duidelijk. PMS is natuurlijk voor offline gebruik en HEX gebruik je online.Nog steeds niet helemaal duidelijk? No worries, we got you! Lees er hieronder ALLES over.

Kleuren en hun betekenis

Denk aan IKEA, en je denkt aan geel en blauw. En dan niet het zachte geel of baby-blauw, maar het typische IKEA geel/blauw. Het kleurenpallet is een reflectie van creativiteit en verbeelding maar straalt ook autoriteit en vertrouwen uit.

Dat IKEA veel aandacht besteedt aan haar branding zal niet als een verrassing komen, maar dat het nog niet zo gemakkelijk is om het kleurenpallet op alle uitingen consistent te houden misschien wel. De kleuren moeten in alle communicatiemiddelen (winkelinrichting magazines, folders, off- en online campagne-uitingen, kleding en website) elke keer hetzelfde zijn.

Met alle mogelijkheden die er zijn, bijvoorbeeld op het gebied van browserkeuzes, is het behouden van de juiste kleur geen gemakkelijke taak. Niemand kan de variaties in kleur op de verschillende apparaten controleren, maar de kleurtypes die we gebruiken zijn wel universeel.

Het verschil tussen PMS, CMYK, RGB, HEX en RAL leggen we je graag uit.


Online vs offline

We kunnen kleuren in twee basiscategorieën onderverdelen: online en offline. Een of meerdere van deze kleurtypes komen je ongetwijfeld bekend voor, maar hoe ze precies gebruikt worden en wat het verschil is, leggen we je graag uit.

Kleurtoepassing

Schermafbeelding 2020-09-04 om 13.45.03.png

PMS

Gebruik: Offline Print (offset)

De PMS-kleuren zijn gepatenteerde en gestandaardiseerde inktkleuren (meer dan 1500 kleuren met unieke nummers), die zijn ontwikkeld door Pantone

204-0113 vormelementen-03.png

Ontwerpers gebruiken de kleurstalen om de juiste kleuren te kiezen en drukkerijen refereren ook naar dezelfde kleurstalen. Zo kunnen ze garanderen dat een kleur overal ter wereld exact gelijk is, als het op hetzelfde materiaal gedrukt wordt. Pantone heeft verschillende kleurstalen ontwikkeld voor verschillende materialen.


CMYK

Gebruik: Offline Print (digitaal/full colour) 

CMYK is een drukproces waarbij er kleine dotjes inkt (Cyan, Magenta, Yellow en black) worden gemixt om zo de "full colour" kleuren te maken.

Een CMYK-kleur is opgebouwd uit vier kleuren, terwijl een PMS slechts een kleur bevat. Met deze vier kleuren kun je bijna elke kleur weergeven op print. CMYK wordt veel gebruikt bij drukwerk waarbij er veel kleur en/of fotografie wordt gebruikt.

Als je de drie CMYK-kleuren onder een vergrootglas zou houden, zou je verschillende dotjes zien, die samen de kleur weergeven.


RGB

Gebruik: Online 

RGB is een proces waarbij de kleuren rood, groen en blauw gecombineerd worden om kleuren te maken. Deze kleuren zie je op beeldschermen, telefoons en tv’s. Elke pixel wordt door middel van licht voorzien van drie kleuren, waarmee elke kleur (behalve zwart) kan worden gemaakt. De kleur zwart krijg je door de pixel 'uit te schakelen'.

204-0113 vormelementen-06.png

HEX 

Gebruik: online 

Kleuren in HTML worden aangegeven door zogenaamde HEX-codes. Deze bevatten alle 256 basiskleuren die een browser kan laten zien. Voor websites worden de huisstijlkleuren omgezet naar HEX-codes en vervolgens worden die kleuren overal in geprogrammeerd. Een HEX-code bestaat uit een combinatie van zes letters en cijfers en begint altijd met een ‘#’.

204-0113 vormelementen-07.png

RAL

Gebruik: interieur/exterieur 

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de RAL-kleuren afkomstig uit Duitsland. Het is een nummersysteem om kleuren van verf en andere coatings vast te leggen. Het systeem bevat traditionele en actuele kleuren. In 1927 waren er zo’n 40 RAL-kleuren vastgelegd, dat zijn er nu zo’n 210. RAL 9010 is zo’n beetje de bekendste RAL kleur zijn, deze wordt in de verfhandel het meest verkocht aan particulieren.

204-0113 vormelementen-08.png

Architecten, ontwerpers en fabrikanten van bouwproducten hanteren het RAL-systeem om hun kleuren te coderen. Dit systeem geeft met unieke nummers de garantie dat de kleuren overal hetzelfde zijn, mits dezelfde achtergrond wordt gebruikt. Dus mocht je je kantoorpand willen (laten) verven in de juiste huisstijlkleuren, dan kun je het beste een RAL-kleur gebruiken.

Aangezien er “maar” 210 RAL-kleuren zijn, kan het voorkomen dat je geen perfecte match hebt met je huisstijlkleuren. Want met meer dan 1500 PMS-kleuren, een eindeloos kleurenpalet voor CMYK, RGB en HEX, heb je met RAL minder keuze. Ze hebben daarom een groter pakket ontwikkeld buiten de 210 classics om. Deze kleuren worden gedefinieerd in RAL Design, door een kleur in drie dimensies vast te leggen: 'tint, verzadiging en intensiteit'. Deze opzet heet HSV.


Kleurtypes omzetten

Alle kleurtypes zijn heel verschillend in kleur, maar ook in gebruik. Een RGB kan dus niet vergeleken worden met een PMS, zoals de voorbeelden laten zien.

De kleuren kunnen wel geconverteerd worden van bijvoorbeeld RGB naar CMYK, PMS naar CMYCK, of bijvoorbeeld RAL naar RGB. Hier zijn online allerlei tools voor te vinden, maar wij helpen je ook graag bij het matchen van de juiste kleuren.


204-0113-hand-out-400x600.png

Handige Harry

En om het je helemaal gemakkelijk te maken hebben we alle betekenissen ook nog eens in een “Handige Harry” voor je samengevat. Laat je gegevens hieronder achter en je ontvangt deze (helemaal gratis) in je inbox. #handig

Vorige
Vorige

#Saycheese 🧀 😀 Teamshoot? Zo pak je dat aan!

Volgende
Volgende

Even binnengluren bij Factor 12